Groendaken
Firestone partner
Vrijblijvende dakinspectie?
Bel dan: 0315-244772
Plat dak
topkwaliteit
Topkwaliteit
Betaalbaar kwaliteitswerk
topmateriaal
Topmateriaal
Duurzame materialen
topgarantie
Topgarantie
Verzekerde dakgarantie
topdaken
Topdaken
Ervaren vakmensen
Epdm Dak
Epdm Dak
Epdm Dak

Groendaken

Een groendak is een plat of een licht hellend dak met beplanting, die kan bestaan uit vetplantjes (sedum), kruiden, mos of gras. Afhankelijk van het type dak en dakconstructie, zijn ook struiken en bomen te gebruiken.

Waarom groendaken?

 • Meer groen in stad en dorp zorgt voor een gezondere leefomgeving.
 • De waterbuffer waar groendaken in voorzien, zorgt dat een groot deel van het regenwater vertraagd wordt afgevoerd waardoor overbelasting van het riool wordt voorkomen.
 • Uw pand blijft koeler in de zomer en warmer inde winter, dankzij de isolerende werkingg van een groendak.
 • En groendaken dragen bij aan een beter binnenklimaat.


Soorten groene daken

Daken zijn grofweg in te delen in platte en hellende daken. De mate van helling bepaalt het gebruik. Hellende daken zijn nauwelijks als daktuin in te richten. Bij platte daken hangt het sterk van de dakconstructie af bij de overweging er bijvoorbeeld alleen sedum te laten groeien of zwaardere beplanting aan te brengen.
Er zijn twee hoofdcategorieën groendaken: intensieve en extensieve groene daken, gebaseerd op het type vegetatie en de dikte van het aangebrachte substraat.

We onderscheiden onder meer:

Sedumdaken

bestaan uit vetplantjes in verschillende kleuren, eventueel in combinatie met mos. Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden. Een substraatlaag van ca. 3 cm kan voldoende zijn.

Kruidendaken
bieden diverse mogelijke combinaties van mos, sedum en/of kruiden. Dit zijn doorgaans lichte daken, afhankelijk van de samenstelling.

Grasdaken
bieden diverse mogelijke combinaties van mos, sedum en/of kruiden. Dit zijn doorgaans lichte daken, afhankelijk van de samenstelling.

Tuindaken
bieden gevarieerde mogelijkheden tot begroeiïng, waarbij ook te denken is aan struiken, bomen en vijvers.


Extensieve groene daken:
bestaan uit een dunne laag substraat met gras, kruiden, mos en/of sedum als vegetatie. Bij extensieve dakbegroeiingen houdt het systeem zichzelf in stand. De beplanting heeft aanpassing- en regeneratievermogen nodig. De planten moeten onder extreme omstandigheden kunnen groeien. Goede bodembedekkende dakgroeiers zijn sedum, seculenten, kruiden en grassen. Er is een substraatlaag van ca. 6cm nodig. Sedumdaken zijn kleurrijk, vooral in de bloeiperiode (mei-augustus)

De kenmerken van een extensief groen dak zijn:

 • Extensieve begroeiing, zoals mossen en sedums. Deze worden geplant in een speciaal ontwikkeld substraat van minimale dikte (enkele centimeters). Sedum-daken vereisen geen bevochtiging of bemesting. In bepaalde gevallen is de vegetatie leverbaar als voorgekweekte matten.
 • Vrije groei en een ongeorganiseerd uitzicht.
 • Het dak is over het algemeen niet of slechts weinig begaanbaar behalve met beloopbare loopbanen.
 • Onderhoudsarm. Nodig is een jaarlijkse controle van waterafvoeren (na de herfst), regelmatig schoonmaken van grindstroken, en eventueel verwijdering van zaailingen.
 • Een helling tussen 1o en 35o (boven 35o zijn speciale technieken nodig). Is een groendak alleen voor het vasthouden van regenwater, dan is een helling van 5o à 7o voldoende.

Intensieve groene daken:
hebben een dikkere laag substraat. De vegetatie is divers: gras en lage planten, maar ook struiken en bomen kunnen aanwezig zijn. De intensieve groene daken worden onderverdeeld in:

 • Tuindaken (intensief) - Gazon - Bodembedekkers en lage heesters
 • Combinatiedaken (intensief) - Groen en terras - Groen en publieke ruimte

Vrijblijvend een prijsindicatie van ons ontvangen?

Vraag het hier aan en laat u positief verrassen door onze scherpe tarieven.

Wat wij voor u kunnen doen

lekkage
Aanleg van daken
Onze vakmensen staan klaar voor het aanleggen of renoveren van uw dak.

 

lekkage
Verhelpen van lekkages
Uw lekkage vakkundig binnen 24 uur verholpen? Bel 0315-244772.

 

OnderhoudOnderhoud & inspectie
Uw dak is gebaat bij regelmatig onderhoud en jaarlijkse inspectie.

 

DakgotenDakgoten renoveren
Bekleding van dakgoten met EPDM. Goedkoper en duurzamer dan zink.

 

Duurzame dakenDuurzame daken
Advies en aanleg van duurzame daken. Bekijk de mogelijkheden.
 

Een nieuw dak nodig?

Kwaliteit staat voorop

Zoek dan niet verder. Wij hebben ruim 25 jaar kennis en ervaring met het verwerken van traditionele en van duurzame dakbedekkingen. Onze ervaren en gemotiveerde dakdekkers werken uitsluitend met topmaterialen.

Een duurzaam dak?

Duurzame daken

In Gelderland zijn wij gecertificeerde verwerkers van Firestone RubberGard EPDM. De gemiddelde levensduur van deze dakbedekking is 40 jaar. Topdaken heeft een vakkundig team klaarstaan om u te adviseren over diverse duurzame mogelijkheden.

Onderhoud & inspectie

Kwaliteit staat voorop

Lekkages en houtrot zijn vaak voorkomende problemen. Deze zijn te voorkomen door regelmatig onderhoud. Wij onderhouden en inspecteren daken bij particulieren en bedrijven. Ook voor goed advies bent u bij ons aan het juiste adres.

Verzekerde dakgarantie

Naast standaardgarantie bieden wij de mogelijkheid tot een verzekerde dakgarantie. Deze uitgebreide verzekerde garantie bezorgt u een extra waarborg. Aanspraak op schadevergoeding staat 10 jaar vast en wordt onder alle omstandigheden gegarandeerd.


Contactgegevens:

Dakdekkersbedrijf Topdaken
Helmkamp 46c
7091 HR Dinxperlo

Telefoon: 0315-244772
Email: info@topdaken.nl

KvK-nr: 75213516
BTW nr: NL8601.89.508.B01